Thursday, December 9, 2010

UPTODATE : 9 DECEMBER 2010

HURMMM....tetibe terasa ade bende  nak diluahkan...

okay....since dulu sampai skang, aku rase aku dah buat banyak bende,
tapi masih rase banyak lagi yang aku nak kene buat,....


aku suke kawan ngan orang, tapi once aku da suke kat seseorang, aku akan kamikaze untuknyaa!!!
but it look stupid.....hmmm....


Tuesday, November 9, 2010

UPTODATE : 9 NOVEMBER 2010

haaaaa.....dah lame tak update blog neyh..;p....
skang waktu pagi...8 .14 a.m .....aku kat opis....

actually aku baru start praktikal ni..ni ialah minggu ke 3.......
opis aku kat DBKL...tapi bukan HQ........

opis aku kat maju junction....or TH PERDANA...tingkat 4...



                                                                       ni la dier....
hurmmm.....praktikal 2 bulan lebih..bnyak yang kene blajar..
espacially pasal sewa....and nak manage bangunan........
macam tak caya je da keje..hehehe......
susah rupenyer nak cari duit ni...kalu tak betul2, mesti tunggang tebalik..huhu...








Sunday, June 20, 2010

malam di bawah pokok ader lampu pendaflour

PERHATIAN : makhluk yang terlibat......akan ditunjukkan gambar  sahaja kerana mereka tidak mahu nama mereka disiarkan dan dikenali umum....

cuaca malam yang dingin, hening sayu dalam hati berbicara bersendirian....

TUP!.....

handphone ader sms masuk....rupenyer ajak lepak.......aku pown on jer.....
da lame tak lepak ngan diorang tuh......

kitorang pekene kat warung bawah pokok,tepi jalan raya, ader traffic light....
tiba-tiba........



ADER 5 MAKHLUK.......yang sekarang neyh memang susah nak jumpe.....


 
MAKHLUK yang nih name dier.......... . aku mesej dier, dier kate dier minum thai song. Sebab tuh muke dier cam lalok~~

PAKAIAN : BAJU SUKAN SMKBTR-RUMAH HIJAU
POSISI       : PENEMBAK HENDAP...penuh tawaduk
(ais dah habis, dier rembat cawan orang lain..)
ACCURACY : TAK TEPAT SANGAT...TAPI PEDIH GAK DIER TEMBAK
PESANAN KEPADA BELIAU : lahanat punyer budak!!!.....sakit bdow  ko tembak ais tuh!!...pedih dagu aku  syiaall!!!!








MAKHLUK yang nih name dier...................... . Order sirap bandung,tapi jadi mangsa kene tembak ngan ais yang di chew dalam mulut pastu tembak orang guner straw
PAKAIAN : BAJU JERSEY HITAM
POSISI : BERADA DI LEMBAH MAUT OLEH SEMUA PENEMBAK  CELAKA
ACCURACY : TRY NAK TEMBAK BALIK TAPI BURUK RUPE MASE NAK MASUKKAN AIS DALAM STRAW..
 PESANAN KEPADA BELIAU :tahan sakit jap...sumpah  seranah
semua penambak lahanat yang terlibat!!






                                                                         

MAKHLUK yang nih name dier......... Order milo ais...pastu makan nasi goreng dengan muke tak bersalah, kerana dia adalah dia....

PAKAIAN : BAJU T-SHIRT HITAM
POSISI       : BERADA DI SIMPANG 4,MANGSA TESTER PENEMBAK  
                      HENDAP HARAM JADAH
ACCURACY : NONE 
PESANAN KEPADA BELIAU : no komen










MAKHLUK yang nih namer dier................ Merangkap sharp shooter 
 palat yang menyebabkan berlakunyer kejadian tembak menembak..

PAKAIAN : BAJU JERSEY MANCHESTER UNITED
POSISI       : PORT TERBAEKK.....
 (maksudnyer kat mane mane dier nak tembak, dier tembak)
ACCURACY : NO SPEED LIMIT!...HANYA MENGGUNAKAN TENAGA ASLI  DARI MULUT PALAT DIER TUH!!
PESANAN KEPADA BELIAU : lawahau binti lahanat!!







                        
MAKHLUK nih name dier............ Kesian, baru balik jage kedai da nak kene kuar balik. Siap tapau nasi bungkus lak tuh....adooaii....aaaahhh!!....lantak ko!! 
PAKAIAN : BAJU ADIDAS MERAH HITAM
POSISI       : TERLUAS
ACCURACY : BOLEH TAHAN GAK DIER TEMBAK TUH...
                        HABIS PENUH AIR LIUR ATAS MEJA TUH!!...
EXTRA INFO : DIFFERENT TYPE OF WEAPON :-
                          -TELUR BUNGKUS
                          - SAYUR GORENG
                          - TISU CECAH AIR TEH AIS
                                       PESANAN KEPADA BELIAU : lain kali, takyah gune ais, lambung jer sumer 
                                                                                              bende yang ader atas meja tuh!!






SEBAGAI PENUTUP TIRAI......

KEDAMAIAN DAPAT DITUNTUT...

KEAMANAN SEJAGAT KEKAL...

SELAMA-LAMANYA.....






SEKIAN......

Sunday, June 6, 2010

tajuk cerita neyh ialah "...lepak kat downtown.."

malam yang penuh keheningan......cerah malam yang tak hujan....maknenyer bulan terang la jugak...


aku pown ajak la member aku lepak downtown.....nak cari mainan BEN 10 punyer pasal....
so....kitorang pown jalan la macam biase.....
habis semua row kitorang terjah.....lame kowt tak jalan malam malam huhuu....mmmm

(dipendekkan citer)....


yang aku lepak tuh ialah dengan (gambir sarawak),(travel & tours),(rumah bertingkat) dan yang utama skali ialah (mane ader letak cheese!!....).......itu ialah bukan nama sebenar.....harap reti..~
(alasan- sebab aku bengang dan panas ngan bende yang tepape berlaku kat aku malam tuh)...hish


lepas penat jalan....kitorang pekene la kejap....macam macam kitorang bedal....anataranya seperti berikut :


-steamboat (7 cucuk)
-air gas macam botol arak tuh 5 botol ...bak kata (gambir sarawak)
-satay ikan 12 batang....

climax bermula  disini...!!


yang aku tak tahan dan tetiber tensen tuh....aku sajer jer la nak tanye si (mane ader letak cheese!!....) neyh...

"weyh..mak ko wat chicken pie tuh taruk aper erk??...ader letak cheese ker??..cam sedap la plak aku rase pie tuh tadi......"
pastu dengan muke yang penuh dengan bencana palat alam dier tuh!!,
boleh lak cakap ngan aku balik.."maner ader letak cheese!!!".....
dalam hati aku cakap, huih? marah betul mamat neyh ngan aku!.....??


salah ke aku tanyer aper yang mak dier taruk dalam pie ayam tuh?!!
aku bukan aper...terkilan gak....
tak tau la aper yang dier bengang sangat ngan aku...huhuu.....


yang si   (gambir sarawak),(travel & tours),and (rumah bertingkat)...bole lak bantai gelak!!
siot btol!!...korang memang suke tengok aku kene bahan annnn??......
takpe...aku kasi chance jer.....


aper pown...kepada makhluk yang bernama,(mane ader letak cheese!!) bukan name sebenar,
berani ko sound aku depan sahabat handai kite tuh... ape pown terjadi...pasney...
.....ape erk?...aku pon tak tau.....
lantak la.....asalkan ko bahagia...ko paham?......


rupenyer malam tuh best gak dapat lepak ngan member...huhuu.....

citer neyh sajer jer aku nak masukkan dalam blog neyh...
at least kenangan manis aku neyh takder la gone camtu jer....
and its totally true story okeyh!!
no tokok plus!!......

hope u all enjoy ngan aku sepanjang kiter lepak.... love u bebeh!!













Sunday, May 9, 2010

apabila noktah berbicara (part 1)

senandung kasih, serelung sayang........kehidupan berlalu tanpa masa yang berulang....walau sesaat yang gembira...harmoni jingga kilauan sutera.......hati yang kelabu tetap berkata....."mampu kah aku memiliki si dia?".....itu lah persoalan yang bermain difikiran Wahyu.........berlegar legar di ruang pementasan khayalannya...adakah hidup realiti ini mampu ku tempuhi??....sekali pandang, terus hatiku berkata "ya!"....

wahyu yang hatinya sudah tertawan dengan seorang gadis bernama yaqutah ingin meluahkan isi hatinya kepada si gadis itu.....

wajah yang ayu, sejuk mata melihat, dikenakan pula tudung serta jubah yang padan....
yaqutah seorang gadis yang tinggi budi bahasa,....sopan santun serta lemah lembut....yang memang sudah diciptakan oleh yang maha pencipta..di tambah pula sifat rendah diri yang sememangnya dituntut dalam agama....

wahyu pula hanya seorang lelaki biasa..berpewatakan sederhana.....saiz badannya yang sekadar diisi oleh makanan berhenti sebelum kenyang, makan sebelum lapar....rambutnya yang hanya di selat tepi menggambarkan beliau seorang yang ringkas dan bersederhana...kulitnya yang sawa matang hampir menjadi gelap akibat cuaca panas yang tidak menentu.....biasalah bagi seorang lelaki yang berususah untuk meneruskan kehidupan...............

to be continued.....

Sunday, April 18, 2010

MERMAID BANGANG!!....pasal ko aku kene gelak!!

hari sabtu malam,....kalu korang perasan, ader movie kat tv3 kan??....kol 12.30 pagi (midnite cinema)...
ader laaa...korang jer tak penah layan.....mmmm...lantak rrr...

satu malam tuh, aku tgh pekene kat gerai makan,.....seperti biase, teh tarik n bihun sup daging yang memang faveret aku makan tgh tgh malam buta....memang sedap!!!...fuh!!...alhamdulillah.....

cam biase la....aku kuar ngan member aku neyh...'S' bukan name sebenar....

maser tuh kol 2 pagi.....waktu makan tuh, tetibe aku teringat ader movie best kat tv...

so aku pon dengan terujanyer bgtau member aku yang tgh busy meniup sup panas tuh...
"ader citer best la malam neyh!!"....
"citer pasal mermaid bunuh orang!!"....
"dier bunuh orang pakai tongkat setan yang ader 3 mata tajam tuh!"

pastu kawan aku diam........then dier pandang tepi pastu bantai gelak!!
aku pown cam pelik rrr asal lak mamat neyh tetiber gelak pulak...
(?????????????????????????????????????????????????????????????????????????
????????????????????????????????????????????????????????????????????????)

hehehehehehheheehhhahahahahhahahahahehehehehehehhahahahahahahheheheheheh
hehhehehehehahahahahhahahhehehehehehehahhahahahahahahahhehehehehehehahahahahhaah
ehhehehahahahahahaha!!!!!!!

lame lak tuh....aku rase cam nak simbah jer fresh oren tuh kat muker dier!!

pastu siap lakon kan balik cara aku cakap tuh...pasal citer mermaid tuh
dier kata, "mane ader mermaid jahat.....tak penah pown aku dgr....hahahah"
hahahahahahhahahahahahahahahahahha....

aku punye la pertahan kan citer tuh mermaid ader bunuh orang...pastu dier langsung tak percaya..
aku panas glerr......lantak ko lah!!

malu dowh....walaupon aku di pihak  yang benar...tapi jadi malu...
ye rr...mane taknyer...ko citer bende serius...pastu orang gelak....

aku kasi chance jer kat dier malam tuh,,,,coz dier da lame tak gelak kat aku!!
lame dowh tak kene bahan camtu....huh!!
siot btol......takpe takpe...hari ni hari ko.....esok hari aku yer...takper takper.....

semunyer disebabkan mermaid palat tuh!!...kalu ko takder,,takdernyer aku nak kene bahan!!
ooooooowhhhh...tidakk.......!!!!!!


apabila 'popcorn' melekat di baju....





satu hari tuh,....sangat boring.....aku pown usya la movie ape yang best kat wayang....pastu tgk2 ader citer best....

then cam biase,...aku pown ajak la member aku neyh....
"S" bukan name sebenar.....

kitorang g tgk kat cinema yang paling besar dan ramai juga...
hahah....so, macm biase...

"one large popcorn and one large drink satu" ...
ktorang amik normal sit....biasenyer movie yang best2 je ktorang huhuu....

dipendekkan cerite.....waktu berjalan keluar dari panggung,...
sweater dah bukak.....so dengan bangga nye berjalan di shopping mall....

tanpa disedari...serpihan popcorn melekat kat baju...

giler bapak!!....malu siot!!....hahhahaha......

membisu seketika....

hahahahhahahahahah
hahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahaha
hahahahahahahahahahahahhahahahahhahaha!!!!!!!!!!
malu tahap cipan vs gaban!!.....hahahahha....

itu saje...sekian.....

Thursday, March 25, 2010

thinking something beyond....

keep myself thinking about it....mostly all the time.....why should i??

however
what so ever
eventhough

there is a gap between my journey and me.....it is hard to say that....."i can" or "i want"....

for what??...to fulfill my need....through my passion...although the spirit never comes to me....

for people who i know....they have their own reason why they must be in the line....

after wrote this part...i really  dont understand what i want in my life.....its to hard, its too tough....

keep thinking and thinking and thinking...........

to stand in the line is not easy....

fill with cry
fill with pain
fill with sad

no cry without happy
no pain without healthy
no sad without smily

its too far...just like a far far away......

 

 

















Tuesday, March 16, 2010

hari yang ceria.....malam yang tepape.....

JAM : 2.15 PETANG...
TEMPAT : LIBRARY INSPEN....

bersama kak salina aku lepak petang ney.......yang tak tau nak wat per....
kak ina pown datang kat pc depan neyh...tgk aku nak wat ape...hahahahhaha
very the pengacau.....dituju khas wat farlida a.k.a chombi....penang.......

mmm.....sedang kak minurah menelaah majalah harmoni untuk masa depan beliau yang tak sudah sudah.....
membelenggu dirinya.....

tatkala di sofa perpustakaan.....terdapat afiq dan suhaimi.....bacer ape pown aku tak tau....
hanya menulis ape yang di sekeliling.....haziq pown ader.....ngan wanny dan rita yang bangun duduk tiade arah tuju.....

sejuk memanggil kak adeen yang tetibe muncul sambil berkata amiinn......busukkkk...
halim pown masuk library tanpe muka yang tak bersalah......

diikuti syarlinie yang tetiber macam tak sihat......jalan masuk library....
juana masuk dengan serius terus menuju ke meja lepak bong....bersama lim......

marnie yang berpakaian baju kurung hijau...berjalan keluar.....ke locker......
kemudian....kembali bersama helaian kertas ditangan............

kak ina da bising suruh balik kelas.......

kak ina : "mane ader bising"??.......okeyh....

qurratu tetiber datang .....jom! jom! jom! jom!..........
adiba lak suh aku cepat naik atas......
fatin najmee mengintai tetibe datang kat aku...
adibah asyik suruh cepat....

kak ila mintak adibah broadband...........
keluarnye...amira,fara,emon,asmira, dan sakinah ....

itu saje untuk hari ney....SUASANA BERSAMA RAKAN INSPEN....:-)

malam punyer story...bersambung....(to be continued).....

Friday, March 5, 2010

BUDAK SKEMA DALAM GAMBAR...HAHAHAHAH

HARI..........JUMAAT
TEMPAT.............BLAKANG LIBRARY
tTARIKH......5 MAC 2010
MASA...........2.35 PETANG...(lepas qurratu bangun tido......)

hahahahhahaha.........pinjam laptop 
(FATIN NAJMEE BINTI MOHD TAHIR)
name dier kene besar sebagai sponsor utama bagi cerita ini...
harap maklum......
 ....pastu....nak usya facebook....
pastu......berangan la kejap.....hahahahah....nak amik gambar........


makhluk yang terlibat adalah seperti berikut....:

amin,emon,fara,fathiyah,qurratu,asmira........



ni ialah muka group INSPEN yang kedua masuk dalam blog aku neyh.........selepas tamat semester satu....
hahahhaa.........diorang yang sangat spotting!!!.........hahahah

Wednesday, February 10, 2010

ikan keli masak lada.....

memang lapar gler!!....tak larat nak bangun.....huhuhuu..coz semalam satu hari tak makan nasi....
bler bgun tido jer....tak tau nak makan aper....
tapi nasib baik ader sorang neyh...sanggup tolong aku......
aku da tak tau nak mintak tolong kat saper...dah la kat umah terbiar sorang2....
sumpah sayup gler....

pastu aku tergerak hati nak mesej.....tapi cam malu...takut dier bz.....
mmm..tapi berani kan diri..hantar la mesej tu kat dier....
nasib baik dier reply.....dan ader kat rumah tgk tv....

aku pown dengan muke tak malu nyer.....suh dier g kdai cari makanan....
aku da lapar tahap buaye dah dibuatnyer.....

15 minit kemudian......

tibe tibe.....

titt....tiiiitt.....datang la seorang insan yang sangat steady dan cool orangnyer....
datang masuk rumah aku sambil menghulurkan lauk.....ikan keli masak lada...

aku punyer happy memang tak terkata!!!

aku ingat dier tak g cari lauk tu untuk aku...tapi...siap antar sampai kat meja makan!!
that moment....aku memang terharu gilerr.....vs......teruja......!!!!!!!

pastu dier teman aku makan lunch sorang2 kat rumah tuh....sampai aku habis makan....
dah la nasi aku terlebih air....lembik da jadinyer......

so,sepanjang tengah hari aku lepak ngan dier.....macam macam kitorang chating....
i can say that.......hari yang paling lepak n yang paling tak diduga enjoynyer sepanjang aku cuti sakit neyh...

so....kalu ko terbaca blog neyh...


you such really really great person...thats all i can say.....
kalu dulu ko bole kate aku ney bestfriend ko kat myspace ko.....
kat blog aku neyh....'jujut"...always in my heart...



Friday, February 5, 2010

4 february 2010...mmmm

hoih......malam yang sangat tertekan....sambil berdarah di kepala...
tiba tiba tergerak nak tgk inbox dalam hp neyh.....
mm....check punyer check......ader la satu sms tuh...memang dah lame gler....
4 febuari 2009....tapi kebetulan aku terbaca balik pada 4 february 2010....
setahun kowt mesej tuh menetap dalam inbox ku itu.......

mood very the down + stress...sangat sedeyh.....tak tau nak cakap ngan sape...
even my lovely gurl pown asyik teringat...huhuu....tapi taknak beban kan dier...mmmm

ku berdoa sambil memegang hanphone kuh......mengenang kembali zaman kegembiraan dgn kawan2...
dengan harapan dapat hilang rase sakit tuh....

bangun tanpa lengah....
terus gune telephone rumah.......becakap selama sejam......
sampai mak abah dah bising cakap kat tepon lamer lamer.....
tapi...dapat la luah kan semua isi hatiku.....very the lega + happy....

aku rase sangat bertuah dapat kasih seorang  sahabat yang jauh dengan aku....
sanggup luangkan mase cakap ngan aku..walaupon malam yang tak berapa nak buta....
kacau dier punyer rehat....

sangat bermakna walaupon kene bayar bil tepon banyak....lantak la...huhuu
mmmmm.....berkitab kitab kene ceramah rupenyer....suruh aku...:

usaha untuk terus bersabar....
usaha untuk terus ikhtiar.....
usaha untuk terus cuba...
usaha untuk terus berani...

dugaan makin bertambah sejak sakit...baru tau nikmat sihat bila dah sakit...
very the menyesal.....
tak tau la aku mampu berubah ke tak....yang penting..sabar....
itu lah nasihatnya kat aku....berbuih buih mulutnyer.....berkata sabar...

hinggakan momentum kehidupan ku bertambah....
hanya tuhan mampu balas jasamu....



Sunday, January 31, 2010

januari berakhir......

PERISTIWA YANG BEST BEST DIINGATI SEPANJANG JANUARI 2010!!

EVENT PENTING!!
-mmm.....dapat rezeki pegi kelas walaupon sakit sakit.....adooai...
-dapat attend kelas untuk 2 miggu temasuk revision week!!.+exam smggu..so total 3 mggu..
-trimas kepada kawan2 inspen...coursemate(SPGT)+JIRAN SEBELAH(SPHT)
-pasal korang lah aku dapat survive sakit sakit neyh!!...
-dan kepada semua lecturer inspen n staff2 kat inspen..you all memang caring...

DAPAT AMIK FINAL EXAM!!.....
-tempat belakang sekali....kat pintu masuk..hahahah....belakang nazir,sebelah sakinah......
-PAPER LAW
-PAPER BUILDING TECHNOLOGY
-PAPER PROPERTY MANAGEMENT
-PAPER ECONOMIC OF REAL ESTATE
-PAPER AGAMA
-PAPER ENGLISH

MMM...MAKAN KAT KANTIN INSPEN...NASI AYAM YANG SEDAP GLERR!!

DAPAT JUMPE MEMBER BARU...FATIMAH LALA....
HAHAHA...BEST LEPAK NGAN KO!!..TAKE CARE KAT INSPEN TUH!!

Sunday, January 24, 2010

tiada lagi tangisan....cetusan hati berkala...

 kalau kiter boring.......mesti nak wat something....






kalau kite ader kawan...mesti nak ajak lepak...betul tak??....
bole ke semua kawan kite tuh setuju nak lepak ngan kite??


 jawapan mesti la...."tak tau lagi"...
jawapan mesti la....."sape lagi yang lepak?"
jawapan mesti la......"nak lepak mane?"
jawapan mesti la......"aku takder duit, malas kuar"
jawapan mesti la......"ajak ramai sikit,.."
jawapan mesti la....."jom, tapi ko belanje.."
jawapan mesti la....."aku ader hal skit.."
jawapan mesti la....."ala..boring la tempat tuh..malas rr nak g"
jawapan mesti la....."bole..tapi lambat skit.."
jawapan mesti la...."mmm...kalu rajin aku join."

semua jawapan tuh kite biase dengar....
samada  nak pegi tu terpulang pada kita.....
tapi bengang gak...orang nak belanje makan pown banyak tanyer lagi!!
ikut jer lah!!(sory sesape yang terasa)..hahaha
coz skang neyh kawan kawan aku sume pelbagai ragam....
tapi takpe...pahit manis tetap aku telan walaupon perangai diorang cam shiall!!
dah cukup la tuh.....

kembali ke mood touching....

bayangkanlah...itu kalau ia nya "AJAKAN TERAKHIR" yang dibuat oleh kawan kita tu...
macam macam alasan kite bagi...
kite langsung tak pikir perasaan kawan kite tuh....

huhuu....very the susah....
sebenarnya....kalu orang dah pelawa atau jemput...itu adalah menjadi kewajipan...
tapi ianya bergantung...kalu kite tgh free...ia jadi wajib..tapi kalu ader halangan..tak pegi pown takpe..


ikut kesenangan masing2.....tapi bagi aku...aku dah serik.....
penah sekali tuh aku terkene ajakan terakhir kawan aku....


dier ajak g minum....tapi aku kate malas nak kuar.....actually aku takder reason pon taknak g..
so tepakse lah kawan aku ney lepak sorang2....
tapi...malang tidak berbau.......
dier eksiden waktu on the way balik umah dier kat puchong...kene langgar lari...
so...riwayat dier tamat kat situ....


contoh jer




aku nyesal gler..tak dapat jumpe dier....wat last time....
tapi aku sangat terkenang kan waktu dier ajak aku lepak minum ngan dier....
memang tak tepikir pown hubungan berakhir sekelip mata....



sebenarnya lepak ngan sesape pown best kalu kat luar tuh..
dapat pekene teh tarik memang layan,..


takder yang tak best kalu lepak ngan kawan kawan....





so, kepada kawan kawan aku yang selalu lepak bersama

u all memang best...spotting...lawak....dan sebagainya....
 so far aku memang layan lepak ngan korang sumer....

terutama sekali yang bergelar sahabat....
korang lah sahabat aku dunia akhirat...













Thursday, January 21, 2010

aisyah humaira




cutest girl in my life!!! ECAH........ SAPE YANG TAK TAHAN AKAN STRESS!!!

 STRESS!!...EEEEEEEEEEEEEEEE.....budak ney memang!!!!




jadi cucu kesayangan bapak aku, sumer orang takleh usik dier........eeeeeeeeeeeeeeee
montel pinky pinky pink!!!!

Sunday, January 17, 2010

maafkan aku....

hidup makin lama makin susah....
tapi ramai datang tolong aku.....
kat rumah...kat kolej...huhuu

tapi aku masih survive....sebab ape?...
sebab diorang.....

selain family aku yang paling banyak support aku waktu susah ney....
ader gak orang luar yang support aku.....aku tak tau camaner diorang bole ingat kat aku...
aku tak penah pown ingat diorang......

aku sangat bertuah rupenyer......

tak tau macam mane nak balas budi diorang tuh...
speechless......

kepada teman istimewa....sms korang pown bole wat aku lega....
sangat lega....
sangat tenang....
sangat senyum...
sangat happy...
sangat...dan sangat dan sangat........sangattttt............fuhh!!!

kepada BEB yang paling wat aku happy...
thanx sangat sangat.....dapat sms ko.....walaupon hanya sms....

Saturday, January 9, 2010

yang bernama 'BEB'

no hot story
no hot drink
no hot food
......awwwwww........wawawawa.......

aku suke panggil orang beb......mmmm...MAKSUDNYER DIER SPACIAL KAT AKU!!
beb ialah apabila seseorang banyak buat baik kat aku....
aku sayang diorang, diorang sayang aku..tapi..tak sayang pown takper...asalkan aku sayang diorang...
kalu aku syok sendiri pown takper...yang penting aku bahagia.....

aku neyh sangat buruk perangainyer.....
kadang kadang tak tau bezakan baik buruk...

kadang kadang aku asyik nak orang paham aku jerr....tapi aku tak paham diorang...
itu memang kelemahan aku.....
ye la...mane taknyer....bila lepak ngan diorang...aku telebih enjoy...
tak terpikir pown nasib kawan yang lepak ngan aku tuh camane....

ader gak mase mase sesi meluahkan perasaan....
itu sebab, aku sangat percayakan diorang...
tapi hati manusia berubah ubah....

tak semua kawan kita bole dengar masalah kite...
kalu setakat dengar jer...sume orang bole buat....

kalu stakat kawan kawan yang ader skang neyh....bukan sume bole tolong..
hahaha....tapi aku sayang diorang...sebab...
sebab diorang adalah pendengar yang setia.....

BEB...MAKSUDNYER..

BEST
EVER
BUDDY

mmm.....jadi....selain m+++e aku......aku sayang kawan2 aku....
dan bila aku ader problem ngan diorang macam touching,bengang,misunderstanding...dll...,
aku bole jadi ok balik dengan satu ayat magic!
ayat neyh wat aku berfikir balik tentang sesuatu benda yang teruk berlaku di antara aku ngan kawan aku..tuh
kalu aku tgh bengang,frust,sedeyh.....gune la ayat magic neyh..isyaallah aku stabil balik
"SAHABATKU KELUAGAKU"......

macam maner kite sayang family kiter...camtu kite sayang kawan kiter...

Friday, January 8, 2010

40 perkara sahabatku

kawan ketawa ramai, kawan menangis jauh sekali
Maksud: Teman bergembira banyak, tetapi teman ketika bersedih sukar dicari

adoi...boleh ke camni?...

kawan aku sume baik.....mmm..tapi...bila diorang susah, aku tak tau pown..huhu....camner erk??
camner nak tau kawan tu susah ke senang?.......
tapi ramai orang cakap..kawan ade dimana mana.....tapi sahabat ader satu jer...
bukan sume kawan kite adalah sahabat...tapi cam pelik jer?...nak sahabat sahabat lak?....member member sudeyh....
hahah...mmm....tapi hadith nabi ader kata, sahabat tu penting....
bagi aku, aku tak tau aku dah jumper ke belum kawan yang bernama sahabat...tapi...rasenyer dah..hahah...kalu betul dia sahabat,....
takkan dia wat aku susah hati?...ehh..betul ker?

mm....bagi aku sahabat aku adalah begini:
  1. penah rase susah ngan aku.....dah ader
  2. gaduh (touching) ngan aku.....dah ader
  3. salah paham then gaduh....dah ader
  4. aku nangis pasal dier....dah ader
  5. buat aku takleh berhenti senyum dalam bas sorang2 waktu pagi...dah ader
  6. sanggup reply sms aku yg celcom tuh, walaupon diorang maxis...dah ader
  7. penah tanyer aku da makn lom....da ader
  8. belanja makan...dah ader
  9. bukak kan pintu masuk umah aku gelap2 maser umah kosong...dah ader
  10. lepak ngan aku biler aku tgh frust....dah ader
  11. topup kan aku free....dah ader
  12. pakaikan aku sweater maser aku sejuk...dah ader
  13. tido umah aku bawah aircond...dah ader
  14. penah jadi orang pertama wish besday aku....dah ader
  15. bawak aku g jalan2 waktu aku sedeyh nak blah g PLKN....da ader
  16. penah makan sandwich yang aku buat sndiri...dah ader
  17. beli baju raya same2...dah ader
  18. rembat baju aku kat umah tak pulang2...dah ader
  19. salam cium tangan mak bapak aku bila datang rumah...dah ader
  20. bahan sesama sendiri....dah ader
  21. datng ziarah aku sakit...dah ader
  22. marah aku sebab mengada ngada....dah ader
  23. tengok wayang couple seat ngan aku...dah ader
  24. berdiri belakang aku belagak cam "bro" bile  aku beratur beli tiket wayang....dah ader
  25. bawak kete nissan aku...dah ader
  26. penah wat aku nangis bengang.....dah ader
  27. pegi gunting rambut same2...dah ader
  28. bawak aku g umah ustz afandi abg ipar aku....dah ader
  29. dier sorang jer nak balik kampus abis cuti mesej aku cakap nak blah...dah ader
  30. yang reply mesej aku maser otw balik kem PLKN ader sorang jer...dah ader
  31. yang rajin kol aku mase kat kem...dah ader
  32. yang datang tgk aku kat kem....dah ader
  33. orang yang babai aku nak g PLKN mase kat bukit jalil..dah ader
  34. orang yang suke kim salam kat parent aku bila nak berpisah ngan aku....dah ader
  35. datang makan tgh hari kat umah aku...dah ader
  36. join sahur kat umah aku sekeluarga...dah ader
  37. yang membahasakan diri antara satu sama lain ngan aku menggunakan "beb"..dah ader
  38. yang spoting bler lepak ngan bapak aku...dah ader
  39. yang tolong angkat barang dapur bila bapak aku baru balik pasar masuk dapur...dah ader
  40. yang penah gaduh ngan aku tak becakap .....dah ader
40 perkara yang membuatkan aku rase "DIA" adalah SAHABAT......
demi allah.....aku ikhlas sahabat ngan korang sumer.....alhamdulillah....

tiada manusia yang sempurna.....kalau ader silap....aku mintak maaf...
aku nyesal ngan sume benda yang da jadi ngan tahun tahun sudah......kepada sesiapa yang terbaca blog ini...aku mintak maaf sangat sangat atas kesalahan dulu....


alahai...boleh ker??

Sabda Rasulullah SAW:

Maksudnya: "Tiadalah dua orang yang saling cintamencintai kerana Allah itu, melainkan yang lebih dicintai Allah itu, orang yang lebih banyak cintanya pada rakannya."

Bersahabat seperti ini mendapat perlindungan di Mahsyar dari Allah Taala yang mana hari itu tidak ada perlindungan melainkan perlindungan dari Allah Taala. Sabda Rasulullah SAW:

Maksudnya: Cinta kasih-Ku terlimpah di atas mereka yang berkasih sayang kerana-Ku. Akan Kunaungi mereka di bawah naungan Arasy pada hari Kiamat yang mana pada hari itu tiada naungan melainkan naungan-Ku."(Riwayat Abiddunya)

Erti sahabat, orang yang sentiasa mengiringi kita, sentiasa ada di samping kita atau selalu berdekatan dengan kita. Erti mengiring atau sentiasa di samping atau berdekatan dengan kita itu, bukan erti luaran sahaja. Bukan sekadar lahiriah sahaja tetapi batinnya sekali. Seperti mengiringi dan mendampingi hati kita. Dekat dengan hati kita. Dengan kata yang lain, seseorang sahabat itu sentiasa memerhati dan memikirkan kehidupan lahir sahabatnya seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal, situasi tempat tinggal, sakit pening, susah payah dan pendidikannya.



PERINGKAT ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SAHABAT
Oleh kerana orang yang bersahabat itu tidak sama satu sama lain di dalam menunaikan tanggungjawab terhadap sahabatnya, justeru itu bersahabat itu ada beberapa peringkat:
1. Golongan orang soleh
Iaitu seseorang sahabat terhadap sahabatnya sekadar dapat memberi tanggungjawabnya kepada sahabatnya apabila diminta. Apabila sahabat itu memerlukan sesuatu, kalau dia tahu, (sama ada dia tahu sendiri atau sahabatnya memberitahu atau ada orang lain memberitahu) dia akan membantunya. Dengan kata-kata yang lain dia akan membantu, memberi, menolong sahabatnya di waktu sahabatnya memerlukan bantuannya.

2. Golongan muqarrabin
Iaitu seorang sahabat dapat memberi tanggungjawab terhadap sahabatnya dengan memberi sesuatu kepunyaannya dibahagi dua kepada sahabat-sahabatnya. Apa sahaja yang dia dapat, maka separuh untuknya dan separuh lagi untuk sahabatnya. Dengan kata-kata yang lain setiap nikmat yang dia perolehi dia akan memberi sahabatnya separuh daripadanya iaitu sama banyak atau dibahagi dua.

3. Golongan siddiqin
Iaitu seseorang itu lebih mengutamakan sahabatnya daripada diri sendiri. Ini adalah berdasarkan ayat Al Quran:
Maksudnya: "Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di sampingmu, dia sanggup membahayakan dirinya demi keselamatanmu, orang yang setiap masa bekerja untuk keperluanmu, sanggup mengorbankan segala-gala untuk kepentingan dirimu."

Dalam setiap hal dan keadaan, dia mesti mengutamakan sahabatnya lebih dahulu daripada dirinya sendiri. Sebagai contoh, kalau di dalam masa yang sama dia dan sahabatnya sama-sama memerlukan duit, maka duit itu akan diberi kepada sahabatnya. Kalau dia memerlukan kenderaan, sahabatnya juga memerlukan kenderaan, maka kenderaan itu akan diberi kepada sahabatnya. Kalau ada makan minum, di waktu itu dia memerlukannya, sahabatnya juga memerlukan, maka makan minum itu akan diberi kepada sahabatnya.

Golongan ini lebih menyayangi sahabatnya daripada diri sendiri. Kalau dua orang yang berkawan tidak termasuk di dalam salah satu sifat daripada tiga peringkat atau kategori golongan tadi, dua orang tadi belum boleh dianggap sebagai orang yang bersahabat. Hanya sebagai kenalan atau kawan biasa sahaja. Belum boleh lagi dipanggil sahabat mengikut ukuran Islam.

Thursday, January 7, 2010

lolipop semanis madu

ape la susah sangat nak cakap...hish!!......niat di hati berkata ini, niat diminda berkata itu........mmmmm ader ke benda tuh?......aku tak paham laa....

itu la yang berlaku bila kita yang bekawan dengan orang neyh, bersedia untuk me'label'kan orang tersebut dengan sesuatu title....macam....saya-awak,aku-engkau,sayang-sayang,abg-sayang,sayang-ayang...
hahahahha.....memang lawak la benda tuh.....tapi takpe...as long benda tu tak mengarut...ape salah nyer kte wat..tapi sesetengah orang tak suke benda benda camni...diorang kata geli....eeeeee...tolonglah!!....sedar la skit diri anda....hahahah......espacially kat girlfrend...pompuan bole terima ke benda camni??...kalu setakat manis di mulut, lelaki pown bole wat....

yang hawa tetap hawa......harga diri teramat lah penting......mmmm.....seorang perempuan yang solehah sama dengan tujuh orang lelaki di medan perang....haha....ko ingat senang nak cari spiesis neyh??

adoi.tak salah kalu kter berusaha..belum cuba belum tau....rezeki ade dimana-mana....kalu dah jodoh tak ke mana....mmm.....tapi kalu da jumpe jenis tuh..rezeki namanya...alhamdulillah....

Tuesday, January 5, 2010

FLASHBACK!...SEJARAH 2009 KU.....:


JANUARI
-pahit...coz ader problem yang amat sangat sakitnyer!
-mula jual nasi lemak dengan mak aku!....sangat laku..alhamdulillah!




FABRUARY
-menganggur kat umah..member sume g cari keje....huhu
-aku bisnes ngan mak aku je lah depan umah....sehari dapat laa rm 10..sape nak bg!!











MAC
-result SPM!!...teruk gak..tapi tu ujian tuhan....syukur dengan ape yg ader.....
-dapat plak surat PLKN.....so,kene la pegi...dapat KEM PUTRA PUTRI ALOR GAJAH MELAKA
-PLKN DARI 21 MAC SAMPAI 12 JULY...2009....AKU TERSEKSA!!!
-DIHANTAR KE BUKIT JALIL...DIIRINGI KELUARGA TERSAYANG...

KELUARGA:-
MAK,ABAH,ABGKU HASIF, ABG IPARKU UST AFANDI DAN KAK LONG TERSAYANG KAK IN.....


TURUT SERTA SAHABAT TERSAYANG!

   1. DANIEL...sayanggggg
   2. AHMAD SYAKIR A.K.A GANDHI....sayang
   3. SYAKIR A.K.A GEM.....sayang
   4. AYEP......sayang
   5. AMIRUL FIDZRY......sayang
   6. TENGKU SHAFIQ......sayang
   7. NUHA......sayang
   8. AINI.....sayang
   9. RABY.....sayang
  10. JAMIE....sayang
  11. FATIN.....sayang
  12. TUAN......sayang
  13. NUR IKHWANI..EHEM..EHEM......sayang
  14. FARAHIN....sayang






APRIL
-dalam kem ler...tak tau ape jadi di dunia luar...
-tapi dapat la satu pangkat yg paling rendah dalam kem..
-KOMPENI ALPHA
-JAWATAN: KETUA SEKSYEN
-BALAK: 1 JER...HEHEHE.....





















MEI

-masih dalam kem...
-dapat lah
-anugerah pelatih terbaik MODUL PEMBINAAN KAREKTER
-anugerah pelatih terbaik DEKLAMATOR SAJAK TERBAIK....(poyo)






JUN
-lagi dalam kem...TAPI..GAMBAR NEY HARI NAK BALIK UMAH DAA.....
-bulan terakhir....bnyak gak m.c kat sane..
-eksiden kat plkn....waktu pt pagi....pinggang bengkak..n wabak sakit mata...seluruh kem!hahaha
-pastu balik...turun kat bukit jalil....dijemput 2 sahabat baik...NAZRIN DAN AMIRUL FIDZRY
-mmm....mak abah datang every week kat kem...love u...
-dan sahabat yang turut serta ikut datang masuk ke kem aku....:

 

   1. daniel
   2. amirul
   3. gandi
   4. gem
   5. tokdin
   6. farahin
   7. wani..ehem..ehem...






JULAI
-bercuti ke Penang bersama keluarga....tdo kat HOTEL BAYVIEW depan sekolah farlida
-intake uitm kawan2 kuh....





OGOS
-kehidupan seperti biasa...OUTING SETIAP HARI!!! TENGOK WAYANG!!!






SEPTEMBER
-hahahaha...kak long meletop!!...dapat baby girl!!!
-THE SHE....AISYA HUMAIRA....(2 SEPTEMBER 2009)
-THE CUTEST GIRL IN THE WORLD!!
-SHE CHANGE EVERYTHING!!!
-AKU SAMBUNG BELAJAR DI INSPEN!!-INSTITUT PENILAIAN NEGARA, BANGI
-SIJIL PENGURUSAN HARTANAH...
-KEHIDUPAN SEORANG PENUNTUT BERMULA......






OKTOBER
-mengenali kawan kat inspen...melalui MJM...
-dapat team ORLDEPIA!!
-DIPIMPIN OLEH KAK LONG SPGT
TEAM MEMBERS

   1. KAK LONG
   2. AKU...AMIN
   3. APAM
   4. AZMAN
   5. REUTHER....SAPE NAME KO?
   6. FATIAH
   7. FARLIDA MELETOP
   8. WANI..







NOVEMBER
-YA ALLAH!!!!!...NAK SIAPKAN ASSIGNMENT!!!
BUILDING TECHNOLOGY- AMIN DAN KAK CHIK
PROPERTY MANAGEMENT-AMIN.KAK INA,KAK CHIK,KAK AZAM AGAMA-AMIN,KAK INA,KAK MUNIRAH,FARLIDA,FATIN,SARAH


















DISEMBER-INILAH RUPA KU SELAMA 3 BULAN........4 SKRU DI TANAM DIKEPALA
-BENDA NI NAMENYER HALOVEST,
-malang tidak berbau...pada 14 disember 2009...kemalangan...jatuh dalam bas

-tulang leher alignment dah lari...

-masuk wad....6 jam koma.....DI HOSPITAL PUTRAJAYA

-5 hari masuk wad.......

-ditemani keluarga tersayang....DAN ORANG YANG DATANG ZIARAH SEPANJANG AKU SAKIT!

   1. mak
   2. abah
   3. paklong
   4. maklong
   5. kak ya
   6. abg sip
   7. abg pis
   8. kak eton
   9. kak jaja
  10. kak in
  11. abg long
  12. kak hasni
  13. kak fatim
  14. abg hazim
  15. abg ja
  16. DAN SELURUH KELUARGA MD YASIN PARIT JAWA MUAR!!
  17. INSPEN STAFF....
  18. DATIN FARIDAH
  19. PUAN NOORLIDA
  20. PUAN ARB'YAH
  21. EN YAKUB
  22. EN MARZI
  23. EN AZRUL
  24. ENARWAN
  25. PUAN HAZIRA
  26. INSPEN STUDENT....HUHUHU..TAK INGAT...
  27. BESTFREN FOREVER..
  28. DANIEL
  29. GANDI
  30. AMIRUL
  31. BOBOY
  32. IKHWANI
  33. HANI
  34. BAYA
  35. ANIS N HER FATHER PAKCIK ABI
  36. BYEZURA
  37. ISKANDAR
  38. NAZRIN
  39. GEM
  40. AMIN AHSENG
  41. AYEP
  42. RAFIQ
  43. MURSYIDAH N FAMILY
  44. JAMIE
  45. NATRAH
  46. RABY
  47. HAFIZA
  48. TUAN N AINI MAT ZAKI
  49. AMIERA
  50. JUMMADI
  51. AIN DAN ADIKNYA
  52. FIQRI HAZIM
  53. SYAHMIL
  54. HAFIZA NIZAM DAN KELUARGA
  55. JIRAN AKU CIK JAH
  56. PAK CIK UMOH
  57. KAWAN MAK...
mmmmm....sekarang pown kene pakai besi tuh yg takkan boleh bukak untuk 3bulan!!!!
harap maklum!!

Monday, January 4, 2010

kita bermula disini.....


(BLOG INI WUJUD PADA 4 JANUARI 2010)
(10 MALAM)

mmmmm........setiap permulaan ader pengakhiran..tak kira dimana kite bermula...tetapi yang penting dimana kite berakhir.....tahun baru sudah menjelma, aku kat masih kat rumah, dengan keadaan sakit yang tak sudah.....


2009 banyak kenangan pahit....tapi manis ader gak...adoai.....senang citer, 2009 bermula penuh kesedihan yang semerbak tapi hujung tahun sangat lah gembira menusuk ke hati.....