Sunday, January 31, 2010

januari berakhir......

PERISTIWA YANG BEST BEST DIINGATI SEPANJANG JANUARI 2010!!

EVENT PENTING!!
-mmm.....dapat rezeki pegi kelas walaupon sakit sakit.....adooai...
-dapat attend kelas untuk 2 miggu temasuk revision week!!.+exam smggu..so total 3 mggu..
-trimas kepada kawan2 inspen...coursemate(SPGT)+JIRAN SEBELAH(SPHT)
-pasal korang lah aku dapat survive sakit sakit neyh!!...
-dan kepada semua lecturer inspen n staff2 kat inspen..you all memang caring...

DAPAT AMIK FINAL EXAM!!.....
-tempat belakang sekali....kat pintu masuk..hahahah....belakang nazir,sebelah sakinah......
-PAPER LAW
-PAPER BUILDING TECHNOLOGY
-PAPER PROPERTY MANAGEMENT
-PAPER ECONOMIC OF REAL ESTATE
-PAPER AGAMA
-PAPER ENGLISH

MMM...MAKAN KAT KANTIN INSPEN...NASI AYAM YANG SEDAP GLERR!!

DAPAT JUMPE MEMBER BARU...FATIMAH LALA....
HAHAHA...BEST LEPAK NGAN KO!!..TAKE CARE KAT INSPEN TUH!!

Sunday, January 24, 2010

tiada lagi tangisan....cetusan hati berkala...

 kalau kiter boring.......mesti nak wat something....






kalau kite ader kawan...mesti nak ajak lepak...betul tak??....
bole ke semua kawan kite tuh setuju nak lepak ngan kite??


 jawapan mesti la...."tak tau lagi"...
jawapan mesti la....."sape lagi yang lepak?"
jawapan mesti la......"nak lepak mane?"
jawapan mesti la......"aku takder duit, malas kuar"
jawapan mesti la......"ajak ramai sikit,.."
jawapan mesti la....."jom, tapi ko belanje.."
jawapan mesti la....."aku ader hal skit.."
jawapan mesti la....."ala..boring la tempat tuh..malas rr nak g"
jawapan mesti la....."bole..tapi lambat skit.."
jawapan mesti la...."mmm...kalu rajin aku join."

semua jawapan tuh kite biase dengar....
samada  nak pegi tu terpulang pada kita.....
tapi bengang gak...orang nak belanje makan pown banyak tanyer lagi!!
ikut jer lah!!(sory sesape yang terasa)..hahaha
coz skang neyh kawan kawan aku sume pelbagai ragam....
tapi takpe...pahit manis tetap aku telan walaupon perangai diorang cam shiall!!
dah cukup la tuh.....

kembali ke mood touching....

bayangkanlah...itu kalau ia nya "AJAKAN TERAKHIR" yang dibuat oleh kawan kita tu...
macam macam alasan kite bagi...
kite langsung tak pikir perasaan kawan kite tuh....

huhuu....very the susah....
sebenarnya....kalu orang dah pelawa atau jemput...itu adalah menjadi kewajipan...
tapi ianya bergantung...kalu kite tgh free...ia jadi wajib..tapi kalu ader halangan..tak pegi pown takpe..


ikut kesenangan masing2.....tapi bagi aku...aku dah serik.....
penah sekali tuh aku terkene ajakan terakhir kawan aku....


dier ajak g minum....tapi aku kate malas nak kuar.....actually aku takder reason pon taknak g..
so tepakse lah kawan aku ney lepak sorang2....
tapi...malang tidak berbau.......
dier eksiden waktu on the way balik umah dier kat puchong...kene langgar lari...
so...riwayat dier tamat kat situ....


contoh jer




aku nyesal gler..tak dapat jumpe dier....wat last time....
tapi aku sangat terkenang kan waktu dier ajak aku lepak minum ngan dier....
memang tak tepikir pown hubungan berakhir sekelip mata....



sebenarnya lepak ngan sesape pown best kalu kat luar tuh..
dapat pekene teh tarik memang layan,..


takder yang tak best kalu lepak ngan kawan kawan....





so, kepada kawan kawan aku yang selalu lepak bersama

u all memang best...spotting...lawak....dan sebagainya....
 so far aku memang layan lepak ngan korang sumer....

terutama sekali yang bergelar sahabat....
korang lah sahabat aku dunia akhirat...













Thursday, January 21, 2010

aisyah humaira




cutest girl in my life!!! ECAH........ SAPE YANG TAK TAHAN AKAN STRESS!!!

 STRESS!!...EEEEEEEEEEEEEEEE.....budak ney memang!!!!




jadi cucu kesayangan bapak aku, sumer orang takleh usik dier........eeeeeeeeeeeeeeee
montel pinky pinky pink!!!!

Sunday, January 17, 2010

maafkan aku....

hidup makin lama makin susah....
tapi ramai datang tolong aku.....
kat rumah...kat kolej...huhuu

tapi aku masih survive....sebab ape?...
sebab diorang.....

selain family aku yang paling banyak support aku waktu susah ney....
ader gak orang luar yang support aku.....aku tak tau camaner diorang bole ingat kat aku...
aku tak penah pown ingat diorang......

aku sangat bertuah rupenyer......

tak tau macam mane nak balas budi diorang tuh...
speechless......

kepada teman istimewa....sms korang pown bole wat aku lega....
sangat lega....
sangat tenang....
sangat senyum...
sangat happy...
sangat...dan sangat dan sangat........sangattttt............fuhh!!!

kepada BEB yang paling wat aku happy...
thanx sangat sangat.....dapat sms ko.....walaupon hanya sms....

Saturday, January 9, 2010

yang bernama 'BEB'

no hot story
no hot drink
no hot food
......awwwwww........wawawawa.......

aku suke panggil orang beb......mmmm...MAKSUDNYER DIER SPACIAL KAT AKU!!
beb ialah apabila seseorang banyak buat baik kat aku....
aku sayang diorang, diorang sayang aku..tapi..tak sayang pown takper...asalkan aku sayang diorang...
kalu aku syok sendiri pown takper...yang penting aku bahagia.....

aku neyh sangat buruk perangainyer.....
kadang kadang tak tau bezakan baik buruk...

kadang kadang aku asyik nak orang paham aku jerr....tapi aku tak paham diorang...
itu memang kelemahan aku.....
ye la...mane taknyer....bila lepak ngan diorang...aku telebih enjoy...
tak terpikir pown nasib kawan yang lepak ngan aku tuh camane....

ader gak mase mase sesi meluahkan perasaan....
itu sebab, aku sangat percayakan diorang...
tapi hati manusia berubah ubah....

tak semua kawan kita bole dengar masalah kite...
kalu setakat dengar jer...sume orang bole buat....

kalu stakat kawan kawan yang ader skang neyh....bukan sume bole tolong..
hahaha....tapi aku sayang diorang...sebab...
sebab diorang adalah pendengar yang setia.....

BEB...MAKSUDNYER..

BEST
EVER
BUDDY

mmm.....jadi....selain m+++e aku......aku sayang kawan2 aku....
dan bila aku ader problem ngan diorang macam touching,bengang,misunderstanding...dll...,
aku bole jadi ok balik dengan satu ayat magic!
ayat neyh wat aku berfikir balik tentang sesuatu benda yang teruk berlaku di antara aku ngan kawan aku..tuh
kalu aku tgh bengang,frust,sedeyh.....gune la ayat magic neyh..isyaallah aku stabil balik
"SAHABATKU KELUAGAKU"......

macam maner kite sayang family kiter...camtu kite sayang kawan kiter...

Friday, January 8, 2010

40 perkara sahabatku

kawan ketawa ramai, kawan menangis jauh sekali
Maksud: Teman bergembira banyak, tetapi teman ketika bersedih sukar dicari

adoi...boleh ke camni?...

kawan aku sume baik.....mmm..tapi...bila diorang susah, aku tak tau pown..huhu....camner erk??
camner nak tau kawan tu susah ke senang?.......
tapi ramai orang cakap..kawan ade dimana mana.....tapi sahabat ader satu jer...
bukan sume kawan kite adalah sahabat...tapi cam pelik jer?...nak sahabat sahabat lak?....member member sudeyh....
hahah...mmm....tapi hadith nabi ader kata, sahabat tu penting....
bagi aku, aku tak tau aku dah jumper ke belum kawan yang bernama sahabat...tapi...rasenyer dah..hahah...kalu betul dia sahabat,....
takkan dia wat aku susah hati?...ehh..betul ker?

mm....bagi aku sahabat aku adalah begini:
  1. penah rase susah ngan aku.....dah ader
  2. gaduh (touching) ngan aku.....dah ader
  3. salah paham then gaduh....dah ader
  4. aku nangis pasal dier....dah ader
  5. buat aku takleh berhenti senyum dalam bas sorang2 waktu pagi...dah ader
  6. sanggup reply sms aku yg celcom tuh, walaupon diorang maxis...dah ader
  7. penah tanyer aku da makn lom....da ader
  8. belanja makan...dah ader
  9. bukak kan pintu masuk umah aku gelap2 maser umah kosong...dah ader
  10. lepak ngan aku biler aku tgh frust....dah ader
  11. topup kan aku free....dah ader
  12. pakaikan aku sweater maser aku sejuk...dah ader
  13. tido umah aku bawah aircond...dah ader
  14. penah jadi orang pertama wish besday aku....dah ader
  15. bawak aku g jalan2 waktu aku sedeyh nak blah g PLKN....da ader
  16. penah makan sandwich yang aku buat sndiri...dah ader
  17. beli baju raya same2...dah ader
  18. rembat baju aku kat umah tak pulang2...dah ader
  19. salam cium tangan mak bapak aku bila datang rumah...dah ader
  20. bahan sesama sendiri....dah ader
  21. datng ziarah aku sakit...dah ader
  22. marah aku sebab mengada ngada....dah ader
  23. tengok wayang couple seat ngan aku...dah ader
  24. berdiri belakang aku belagak cam "bro" bile  aku beratur beli tiket wayang....dah ader
  25. bawak kete nissan aku...dah ader
  26. penah wat aku nangis bengang.....dah ader
  27. pegi gunting rambut same2...dah ader
  28. bawak aku g umah ustz afandi abg ipar aku....dah ader
  29. dier sorang jer nak balik kampus abis cuti mesej aku cakap nak blah...dah ader
  30. yang reply mesej aku maser otw balik kem PLKN ader sorang jer...dah ader
  31. yang rajin kol aku mase kat kem...dah ader
  32. yang datang tgk aku kat kem....dah ader
  33. orang yang babai aku nak g PLKN mase kat bukit jalil..dah ader
  34. orang yang suke kim salam kat parent aku bila nak berpisah ngan aku....dah ader
  35. datang makan tgh hari kat umah aku...dah ader
  36. join sahur kat umah aku sekeluarga...dah ader
  37. yang membahasakan diri antara satu sama lain ngan aku menggunakan "beb"..dah ader
  38. yang spoting bler lepak ngan bapak aku...dah ader
  39. yang tolong angkat barang dapur bila bapak aku baru balik pasar masuk dapur...dah ader
  40. yang penah gaduh ngan aku tak becakap .....dah ader
40 perkara yang membuatkan aku rase "DIA" adalah SAHABAT......
demi allah.....aku ikhlas sahabat ngan korang sumer.....alhamdulillah....

tiada manusia yang sempurna.....kalau ader silap....aku mintak maaf...
aku nyesal ngan sume benda yang da jadi ngan tahun tahun sudah......kepada sesiapa yang terbaca blog ini...aku mintak maaf sangat sangat atas kesalahan dulu....


alahai...boleh ker??

Sabda Rasulullah SAW:

Maksudnya: "Tiadalah dua orang yang saling cintamencintai kerana Allah itu, melainkan yang lebih dicintai Allah itu, orang yang lebih banyak cintanya pada rakannya."

Bersahabat seperti ini mendapat perlindungan di Mahsyar dari Allah Taala yang mana hari itu tidak ada perlindungan melainkan perlindungan dari Allah Taala. Sabda Rasulullah SAW:

Maksudnya: Cinta kasih-Ku terlimpah di atas mereka yang berkasih sayang kerana-Ku. Akan Kunaungi mereka di bawah naungan Arasy pada hari Kiamat yang mana pada hari itu tiada naungan melainkan naungan-Ku."(Riwayat Abiddunya)

Erti sahabat, orang yang sentiasa mengiringi kita, sentiasa ada di samping kita atau selalu berdekatan dengan kita. Erti mengiring atau sentiasa di samping atau berdekatan dengan kita itu, bukan erti luaran sahaja. Bukan sekadar lahiriah sahaja tetapi batinnya sekali. Seperti mengiringi dan mendampingi hati kita. Dekat dengan hati kita. Dengan kata yang lain, seseorang sahabat itu sentiasa memerhati dan memikirkan kehidupan lahir sahabatnya seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal, situasi tempat tinggal, sakit pening, susah payah dan pendidikannya.



PERINGKAT ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP SAHABAT
Oleh kerana orang yang bersahabat itu tidak sama satu sama lain di dalam menunaikan tanggungjawab terhadap sahabatnya, justeru itu bersahabat itu ada beberapa peringkat:
1. Golongan orang soleh
Iaitu seseorang sahabat terhadap sahabatnya sekadar dapat memberi tanggungjawabnya kepada sahabatnya apabila diminta. Apabila sahabat itu memerlukan sesuatu, kalau dia tahu, (sama ada dia tahu sendiri atau sahabatnya memberitahu atau ada orang lain memberitahu) dia akan membantunya. Dengan kata-kata yang lain dia akan membantu, memberi, menolong sahabatnya di waktu sahabatnya memerlukan bantuannya.

2. Golongan muqarrabin
Iaitu seorang sahabat dapat memberi tanggungjawab terhadap sahabatnya dengan memberi sesuatu kepunyaannya dibahagi dua kepada sahabat-sahabatnya. Apa sahaja yang dia dapat, maka separuh untuknya dan separuh lagi untuk sahabatnya. Dengan kata-kata yang lain setiap nikmat yang dia perolehi dia akan memberi sahabatnya separuh daripadanya iaitu sama banyak atau dibahagi dua.

3. Golongan siddiqin
Iaitu seseorang itu lebih mengutamakan sahabatnya daripada diri sendiri. Ini adalah berdasarkan ayat Al Quran:
Maksudnya: "Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di sampingmu, dia sanggup membahayakan dirinya demi keselamatanmu, orang yang setiap masa bekerja untuk keperluanmu, sanggup mengorbankan segala-gala untuk kepentingan dirimu."

Dalam setiap hal dan keadaan, dia mesti mengutamakan sahabatnya lebih dahulu daripada dirinya sendiri. Sebagai contoh, kalau di dalam masa yang sama dia dan sahabatnya sama-sama memerlukan duit, maka duit itu akan diberi kepada sahabatnya. Kalau dia memerlukan kenderaan, sahabatnya juga memerlukan kenderaan, maka kenderaan itu akan diberi kepada sahabatnya. Kalau ada makan minum, di waktu itu dia memerlukannya, sahabatnya juga memerlukan, maka makan minum itu akan diberi kepada sahabatnya.

Golongan ini lebih menyayangi sahabatnya daripada diri sendiri. Kalau dua orang yang berkawan tidak termasuk di dalam salah satu sifat daripada tiga peringkat atau kategori golongan tadi, dua orang tadi belum boleh dianggap sebagai orang yang bersahabat. Hanya sebagai kenalan atau kawan biasa sahaja. Belum boleh lagi dipanggil sahabat mengikut ukuran Islam.

Thursday, January 7, 2010

lolipop semanis madu

ape la susah sangat nak cakap...hish!!......niat di hati berkata ini, niat diminda berkata itu........mmmmm ader ke benda tuh?......aku tak paham laa....

itu la yang berlaku bila kita yang bekawan dengan orang neyh, bersedia untuk me'label'kan orang tersebut dengan sesuatu title....macam....saya-awak,aku-engkau,sayang-sayang,abg-sayang,sayang-ayang...
hahahahha.....memang lawak la benda tuh.....tapi takpe...as long benda tu tak mengarut...ape salah nyer kte wat..tapi sesetengah orang tak suke benda benda camni...diorang kata geli....eeeeee...tolonglah!!....sedar la skit diri anda....hahahah......espacially kat girlfrend...pompuan bole terima ke benda camni??...kalu setakat manis di mulut, lelaki pown bole wat....

yang hawa tetap hawa......harga diri teramat lah penting......mmmm.....seorang perempuan yang solehah sama dengan tujuh orang lelaki di medan perang....haha....ko ingat senang nak cari spiesis neyh??

adoi.tak salah kalu kter berusaha..belum cuba belum tau....rezeki ade dimana-mana....kalu dah jodoh tak ke mana....mmm.....tapi kalu da jumpe jenis tuh..rezeki namanya...alhamdulillah....

Tuesday, January 5, 2010

FLASHBACK!...SEJARAH 2009 KU.....:


JANUARI
-pahit...coz ader problem yang amat sangat sakitnyer!
-mula jual nasi lemak dengan mak aku!....sangat laku..alhamdulillah!




FABRUARY
-menganggur kat umah..member sume g cari keje....huhu
-aku bisnes ngan mak aku je lah depan umah....sehari dapat laa rm 10..sape nak bg!!











MAC
-result SPM!!...teruk gak..tapi tu ujian tuhan....syukur dengan ape yg ader.....
-dapat plak surat PLKN.....so,kene la pegi...dapat KEM PUTRA PUTRI ALOR GAJAH MELAKA
-PLKN DARI 21 MAC SAMPAI 12 JULY...2009....AKU TERSEKSA!!!
-DIHANTAR KE BUKIT JALIL...DIIRINGI KELUARGA TERSAYANG...

KELUARGA:-
MAK,ABAH,ABGKU HASIF, ABG IPARKU UST AFANDI DAN KAK LONG TERSAYANG KAK IN.....


TURUT SERTA SAHABAT TERSAYANG!

   1. DANIEL...sayanggggg
   2. AHMAD SYAKIR A.K.A GANDHI....sayang
   3. SYAKIR A.K.A GEM.....sayang
   4. AYEP......sayang
   5. AMIRUL FIDZRY......sayang
   6. TENGKU SHAFIQ......sayang
   7. NUHA......sayang
   8. AINI.....sayang
   9. RABY.....sayang
  10. JAMIE....sayang
  11. FATIN.....sayang
  12. TUAN......sayang
  13. NUR IKHWANI..EHEM..EHEM......sayang
  14. FARAHIN....sayang






APRIL
-dalam kem ler...tak tau ape jadi di dunia luar...
-tapi dapat la satu pangkat yg paling rendah dalam kem..
-KOMPENI ALPHA
-JAWATAN: KETUA SEKSYEN
-BALAK: 1 JER...HEHEHE.....





















MEI

-masih dalam kem...
-dapat lah
-anugerah pelatih terbaik MODUL PEMBINAAN KAREKTER
-anugerah pelatih terbaik DEKLAMATOR SAJAK TERBAIK....(poyo)






JUN
-lagi dalam kem...TAPI..GAMBAR NEY HARI NAK BALIK UMAH DAA.....
-bulan terakhir....bnyak gak m.c kat sane..
-eksiden kat plkn....waktu pt pagi....pinggang bengkak..n wabak sakit mata...seluruh kem!hahaha
-pastu balik...turun kat bukit jalil....dijemput 2 sahabat baik...NAZRIN DAN AMIRUL FIDZRY
-mmm....mak abah datang every week kat kem...love u...
-dan sahabat yang turut serta ikut datang masuk ke kem aku....:

 

   1. daniel
   2. amirul
   3. gandi
   4. gem
   5. tokdin
   6. farahin
   7. wani..ehem..ehem...






JULAI
-bercuti ke Penang bersama keluarga....tdo kat HOTEL BAYVIEW depan sekolah farlida
-intake uitm kawan2 kuh....





OGOS
-kehidupan seperti biasa...OUTING SETIAP HARI!!! TENGOK WAYANG!!!






SEPTEMBER
-hahahaha...kak long meletop!!...dapat baby girl!!!
-THE SHE....AISYA HUMAIRA....(2 SEPTEMBER 2009)
-THE CUTEST GIRL IN THE WORLD!!
-SHE CHANGE EVERYTHING!!!
-AKU SAMBUNG BELAJAR DI INSPEN!!-INSTITUT PENILAIAN NEGARA, BANGI
-SIJIL PENGURUSAN HARTANAH...
-KEHIDUPAN SEORANG PENUNTUT BERMULA......






OKTOBER
-mengenali kawan kat inspen...melalui MJM...
-dapat team ORLDEPIA!!
-DIPIMPIN OLEH KAK LONG SPGT
TEAM MEMBERS

   1. KAK LONG
   2. AKU...AMIN
   3. APAM
   4. AZMAN
   5. REUTHER....SAPE NAME KO?
   6. FATIAH
   7. FARLIDA MELETOP
   8. WANI..







NOVEMBER
-YA ALLAH!!!!!...NAK SIAPKAN ASSIGNMENT!!!
BUILDING TECHNOLOGY- AMIN DAN KAK CHIK
PROPERTY MANAGEMENT-AMIN.KAK INA,KAK CHIK,KAK AZAM AGAMA-AMIN,KAK INA,KAK MUNIRAH,FARLIDA,FATIN,SARAH


















DISEMBER-INILAH RUPA KU SELAMA 3 BULAN........4 SKRU DI TANAM DIKEPALA
-BENDA NI NAMENYER HALOVEST,
-malang tidak berbau...pada 14 disember 2009...kemalangan...jatuh dalam bas

-tulang leher alignment dah lari...

-masuk wad....6 jam koma.....DI HOSPITAL PUTRAJAYA

-5 hari masuk wad.......

-ditemani keluarga tersayang....DAN ORANG YANG DATANG ZIARAH SEPANJANG AKU SAKIT!

   1. mak
   2. abah
   3. paklong
   4. maklong
   5. kak ya
   6. abg sip
   7. abg pis
   8. kak eton
   9. kak jaja
  10. kak in
  11. abg long
  12. kak hasni
  13. kak fatim
  14. abg hazim
  15. abg ja
  16. DAN SELURUH KELUARGA MD YASIN PARIT JAWA MUAR!!
  17. INSPEN STAFF....
  18. DATIN FARIDAH
  19. PUAN NOORLIDA
  20. PUAN ARB'YAH
  21. EN YAKUB
  22. EN MARZI
  23. EN AZRUL
  24. ENARWAN
  25. PUAN HAZIRA
  26. INSPEN STUDENT....HUHUHU..TAK INGAT...
  27. BESTFREN FOREVER..
  28. DANIEL
  29. GANDI
  30. AMIRUL
  31. BOBOY
  32. IKHWANI
  33. HANI
  34. BAYA
  35. ANIS N HER FATHER PAKCIK ABI
  36. BYEZURA
  37. ISKANDAR
  38. NAZRIN
  39. GEM
  40. AMIN AHSENG
  41. AYEP
  42. RAFIQ
  43. MURSYIDAH N FAMILY
  44. JAMIE
  45. NATRAH
  46. RABY
  47. HAFIZA
  48. TUAN N AINI MAT ZAKI
  49. AMIERA
  50. JUMMADI
  51. AIN DAN ADIKNYA
  52. FIQRI HAZIM
  53. SYAHMIL
  54. HAFIZA NIZAM DAN KELUARGA
  55. JIRAN AKU CIK JAH
  56. PAK CIK UMOH
  57. KAWAN MAK...
mmmmm....sekarang pown kene pakai besi tuh yg takkan boleh bukak untuk 3bulan!!!!
harap maklum!!

Monday, January 4, 2010

kita bermula disini.....


(BLOG INI WUJUD PADA 4 JANUARI 2010)
(10 MALAM)

mmmmm........setiap permulaan ader pengakhiran..tak kira dimana kite bermula...tetapi yang penting dimana kite berakhir.....tahun baru sudah menjelma, aku kat masih kat rumah, dengan keadaan sakit yang tak sudah.....


2009 banyak kenangan pahit....tapi manis ader gak...adoai.....senang citer, 2009 bermula penuh kesedihan yang semerbak tapi hujung tahun sangat lah gembira menusuk ke hati.....